miercuri, 16 august 2017

Constiinta

Dintotdeauna am folosit cuvantul "constiinta" cu o lejeritate/precizie care pe cei din jur ii lasa fara replica, pur si simplu notiunea nu rezona cu ei, nu o intelegeau, si de multe ori m-am intrebat de ce?!?
De ce pentru mine este atat de importanta constiinta, de ce pentru mine nu este o notiune abstracta, iar ceilalti pur si simplu o ocolesc?
Parintii mei au avut patru copii, au muncit amandoi mereu si nu au avut grija copiilor, stiau ca fiica cea mare pur si simplu stie ce are de facut. Si bunicile spuneau cand mergeam in vacanta ca le este mai usor cu noi decat fara noi, nepoatele, iar strainilor nu le venea sa creada urechilor, credeau ca o spun doar ca sa ne simtim noi bine. Abia cand bunica din partea tatei a trebuit sa stea cu mana in ghips, oamenii au inteles ca bunica nu ne lauda, doar afirma o realitate. Cu mana in ghips nu putea scoate apa din fantana, dar eu la 12 ani eram deja obisnuita sa scot mai bine de juma' de caldare de apa, deci incepand de la zece ani mergeam mereu sa aduc apa, nu doar bunicii ci si matusilor aplecate de varsta si reumatisme. Rufele murdare imi placea sa le spal, sa fac mancare mi se parea o joaca, (intrebam ce sa fac), si astfel invatam mereu retete noi. Spuneam ca "NU MA LASA CONSTIINTA SA NU AJUT", daca o pot face. Cand nu era de facut curat/spalat/mancare eram cocotata intr-un pom fructifer si adunam fructe pentru dulceata, ba aveam rabdare sa scot si samburii din fructe pentru a le pregati de dulceata. Sau citeam ce gaseam, joaca deja ma plictisea.
Scoala o faceam deja dupa-amiaza incepand cu clasa a patra, pentru ca locuiam intr-un cartier tanar, plin de tineret si multi copii, sora mea Steluta era nascuta in 1967, primul val de "ceausei". Astfel cand eu eram intr-a patra erau trei clase de a IVa, trei de a IIIa, sapte clase de a IIa si unsprezece clase de a I a, cum scoala avea 24 sali de clasa, deja cei de-a patra eram mutati dupa-amiaza. Dimineata tata pleca la serviciu la 5.30, mama la 7, Steluta la scoala la 8 in clasa a doua iar pe Lumi o duceam la camin in jur de 8. Intoarsa acasa citeam "Misterele Parisului" de Eugene Sue pana la ora 11, imi faceam temele de obicei pana la 11.30-11.45, la 12 suna la usa vecinul de la etajul I, Doru, cu care eram colega si de clasa, si ma ruga sa-i dau si lui temele... :) Era un tip inteligent dar extrem de comod. La scoala cum ajungeam caietele mele de teme erau cerute si de alti colegi care copiau rapid in pauza ce avusesem de pregatit. De doua ori am avut problem mari din pricina caietului de teme, prin clasa a sasea doamna profesor de limba romana a venit ceva mai devreme intr-o zi si a gasit trei colegi inghesuiti intr-o banca si copiind tema din caietul meu, dupa scris a crezut ca este caietul Violetei care statea intr-o banca vecina cu a celor ce copiasera, eu m-am ridicat singura in picioare si am recunoscut ca era caietul meu, am spus ca "NU MA LASA CONSTIINTA" sa las sa fie pedepsit altcineva pentru greseala mea. Alta data am gresit tema la fizica, am aplicat eronat o formula, dupa ce a intrat doamna profesoara in clasa, reusind sa-mi recapat caietul de teme, m-am prins de greseala si am corectat rapid. M-am certat in pauza cu toata clasa, m-au acuzat ca am facut-o intentionat, eu am raspuns ca "NU MA LASA CONSTIINTA" sa fac rau altora, dar daca ei asa considera, alta data sa nu-mi mai ceara caietul... :)
De fiecare data cand spuneam ca "NU MA LASA CONSTIINTA", oamenii ma priveau ciudat, doar doamna profesoara de limba romana a apreciat vorbele mele si mi-a spus in fata clasei ca greseala asumata merita iertata, totusi ar fi fost mai corect, a mai precizat domnia sa, sa nu le mai dau caietele la copiat. A trebuit sa recunosc ca ai mei colegi nici nu-mi mai cereau caietele, se "serveau" singuri.
De ce pentru mine exista cenzura constiintei, de ce nu ma plictiseam sa ii ajut pe adulti, de ce aveau parintii mei atata incredere in mine, am inteles dupa 50 de ani, cand am ascultat acest curs, si am aflat ca spiritele au varste astrale diferite si evident putere de intelegere diferita, proportionala cu experienta acumulata si lectiile de viata invatate:
https://www.youtube.com/watch?v=EaNc-Jf8fkc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

05.03.2018

In Romania, de regula, barbatii isi iau jucariile si pleaca, lasand copiii cu mama lor. In Italia, di solito, femeile isi fac bagajele si p...